Drewniana deska do krojenia z wizerunkiem sowy

Deska do krojenia

Deska do krojenia musi być w każdym domu. Są silikonowe, wykonane ze szkła i z plastiku. U nas od lat królują drewniane. Najchętniej takie z litego drewna.

Dlaczego warto postawić na drewno?

Współczesne kuchnie obfitują w różnorodne gadżety, często wykonane z nowoczesnych materiałów. Mimo to, drewniane deski pozostają jak papierowe książki- ciągle obecne w naszym życiu. Dlaczego? Jest kilka argumentów, które i tych niezdecydowanych powinny przekonać:

  • Łagodność dla noży: Drewno (nawet to bukowe czy dębowe) jest miększe od stali lub szkła, dzięki czemu ostrza noży dłużej pozostają ostre. Twardsze materiały, takie jak szkło czy niektóre rodzaje plastiku, mogą szybko tępić nawet najlepsze noże.
  • Naturalna antybakteryjność: Drewno posiada naturalne właściwości antybakteryjne. Drobnoustroje nie zagnieżdżają się w nim tak łatwo, jak w porowatych powierzchniach plastikowych.
  • Estetyka i ciepło: Drewniana deska dodaje kuchni naturalnego ciepła i uroku. Jest to element, który może służyć zarówno do krojenia, jak i podawania np. serów czy wędlin.
  • Trwałość: Dobrze zaimpregnowana deska drewniana może służyć przez wiele lat. Gdy ślady noży będą zbyt widoczne zawsze można ją delikatnie zeszlifować, ponownie zaimpregnować i znów używać przez lata.
  • Ochrona środowiska: Drewno jest materiałem naturalnym i biodegradowalnym. W 100%.

Jak dbać o drewnianą deskę?

Oczywiście drewnianej deski nie można tak traktować jak plastikowej. Aby drewniana deska służyła jak najdłużej, należy o nią odpowiednio dbać i przyrzekam Wam, że nie jest to skomplikowany proces:

  • Regularne mycie: Po każdym użyciu deskę należy umyć ciepłą wodą z delikatnym detergentem i dokładnie osuszyć.
  • Nie moczyć: Długotrwałe moczenie może prowadzić do pękania drewna. Z tego też powodu nie można drewnianych desek wkładać do zmywarki.
  • Regularna impregnacja: Co jakiś czas (a obowiązkowo przed pierwszym użyciem!) deskę warto zaimpregnować olejem spożywczym, np. lnianym lub mineralnym. To ochroni ją przed wysychaniem i pękaniem. Uwydatni też wzór drewna dodając desce uroku.

Drewniana deska z grawerem

Drewniane deski można ozdabiać. Popularnie nazywa się to grawerem, choć w rzeczywistości wzory na deskach wypala się, czyli stosuje technikę zwaną priorgafią. Wypalać można ręcznie lub laserowo:

  • Ręczne wypalanie: ręczna praca pozostawia po sobie ślad, widać jakby poszczególne dotknięcia urządzenia i ręki je trzymającej. Pirograf wygląda trochę jak lutownica i pracuje się nim jakby się rysowało pisakiem- można rysować linie, wzory, kropki.
  • Laserowe wypalanie: Laser wypala linie lub drobne kropeczki. Jeśli odpowiednio ustawiono parametry wypalania wzór ma duży kontrast a brzegi drewna nie są przypalone.

Teraz już będziecie umieli rozróżnić, czy deska, którą trzymacie w ręce to manufaktura czy masowa produkcja.

Podsumowanie

Drewniane deski do krojenia to inwestycja na lata. Łączą w sobie funkcjonalność, estetykę i przyjazność dla środowiska. Jeśli szukasz trwałego i naturalnego narzędzia do swojej kuchni, warto rozważyć wybór właśnie takiej deski. A jeśli dodatkowo kupisz taką, która posiada ręcznie wypalony wyjątkowy motyw, napis czy wzór, będzie cieszyła oko i umilała każdy pobyt w kuchni.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *